Χαιρετισμός προέδρου ΔΑΕΚ

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Δεῖ δὲ οὐ μόνον ἑαυτὸν παρέχειν τὰ δέοντα ποιoῦντα, ἀλλὰ καὶ τὸν νοσέοντα, καὶ τοὺς παρεόντας, καὶ τὰ ἔξωθεν’, Οι άνθρωποι πιστεύουν περισσότερο σε φήμες, ειδικότερα δε σε ό,τι θα ακούσουν, παρά σε ό,τι θα δουν. Και δεν ελέγχουν με ακρίβεια τα όσα αυτοί οι ίδιοι με τα μάτια τους παρατηρούν.

Αυτή η σοφή ρύση όπως και πολλές άλλες προερχόμενη από το στόμα του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη είναι τόσο επίκαιρη όσο ποτέ. Μα και συνάμα μπορούμε να την επεκτείνουμε και στον τομέα μας της Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας όπου η σχολαστική παρατήρηση με τα μάτια μας είναι το κυριότερο αρχικό σημείο που θα οδηγήσει τον κλινικό ιατρό στη διάγνωση.

Η ειδικότητα της Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας περιλαμβάνει τεράστιο αριθμό παθήσεων και διαφορικών διαγνώσεων, κάτι που συνεπάγεται συνεχή εκπαίδευση, βαθειά γνώση του αντικειμένου και επαφή με εικόνες ποικίλων δερματικών βλαβών.

Μεγάλο είναι το εύρος των παθήσεων όπου υπάρχει αλληλοεπικάλυψη με λοιπές ειδικότητες, πολλές είναι οι συστηματικές παθήσεις που έχουν σαν πρώτη εκδήλωση βλάβες από το δέρμα και δεν είναι λίγες οι φορές που χάρις στην έγκαιρη δερματολογική διάγνωση παρατηρείται καλύτερη έκβαση της νόσου και βέλτιστη ανταπόκριση στη θεραπεία.

Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που ανακοινώνουμε στις δύσκολες παρούσες συνθήκες τη διοργάνωση του παγκύπριου υβριδικού συνεδρίου μας για το 2022: ‘Το ευρύ φάσμα της Δερματολογίας –Αφροδισιολογίας: Διανθίζοντας τη σύγχρονη Ιατρική’.

Εδώ θα συναντηθεί η Δερματολογία με όλο σχεδόν το φάσμα των ειδικοτήτων σε πολλαπλές στρογγυλές τράπεζες, θα γνωρίσουμε την εκδήλωση των νόσων από την σκοπιά τους και θα αναθερμάνουμε την στενή σχέση που πρέπει να υπάρχει από όλες τις ειδικότητες.

Επίσης καταξιωμένοι ομιλητές θα μας μυήσουν στον μαγικό μικροσκοπικό κόσμο της Δερματοσκόπισης και θα εμβαθύνουμε στον τομέα της κοσμητικής Δερματολογίας.

Παράλληλα πλούσια δορυφορικά συμπόσια με ενδιαφέροντα θέματα θα αναπτυχθούν από ξεχωριστούς συναδέλφους με μεγάλη εμπειρία στις συγκεκριμένες θεματολογίες.

Όλα αυτά τα δρώμενα θα εκτυλιχθούν στην καρδιά του δάσους Τροόδους σε ένα μαγευτικό ορεινό θέρετρο της επαρχίας Λεμεσού. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να δώσουμε και το οικολογικό μήνυμα  για σεβασμό και διαφύλαξη των ευαίσθητων μας οικοσυστημάτων.

Τέλος θα υπάρξουν και πολλές εκπλήξεις που ετοιμάστηκαν για την τελετή έναρξης και λήξης.

Αναμένοντας σας αγαπητοί συνάδελφοι να σας υποδεχτούμε από κοντά,

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,

Πασχάλης Κωνσταντίνου

Πρόεδρος Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΔΑΕΚ)