Επαγγελματίες που δεν έχουν την ιατρική γνώση, χωρίς εκπαίδευση και πιστοποίηση, προβαίνουν σε αισθητικές και επανορθωτικές επεμβάσεις, προκαλώντας σε μερικές περιπτώσεις μη αναστρέψιμα προβλήματα στην υγεία του ασθενούς.

Τέτοιους είδους περιπτώσεις υπήρξαν και στην Κύπρο όταν το 2017 κομμωτής στη Λεμεσό έκανε αισθητικές επεμβάσεις!

Το SigmaLive επιχειρεί να ανοίξει τον φάκελο και συνομίλησε με την πρόεδρο της Δερματολογικής Εταιρείας Κύπρου, Μαργαρίτα Μαυρογένη, η οποία  διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να προσδιορίζει ποιος δικαιούται και ποιος όχι να ασκεί αισθητικές επεμβάσεις.

Ερωτηθείσα για το νομικό πλαίσιο που διέπει τις αισθητικές επεμβάσεις στην Κύπρο ανέφερε τα εξής,  «Η αισθητική ιατρική στοχεύει στην καθυστέρηση ή ακόμη και στην αποφυγή της ανάγκης για χειρουργική / χειρουργικές επεμβάσεις. Σε αντίθεση με την αισθητική χειρουργική, δεν αποτελεί από μόνη της ειδικότητα -δεν αποτελεί αυτοτελή ειδικότητα-, αλλά μέρος της εκπαίδευσης των δερματολόγων και των πλαστικών  χειρουργών, κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης τους.

Αισθητικές θεραπείες είναι:

· Ενέσιμα προϊόντα, όπως η βοτουλινικής τοξίνης – Botox (48,2% των επεμβάσεων) και εμφυτεύματα για το γέμισμα των ρυτίδων όπως το υαλουρονικό οξύ (29,5% των διαδικασιών), και

· Εξοπλισμός με βάση την ενέργεια, όπως λέιζερ, ραδιοσυχνότητες ή κρυολιπόλυση κλπ.

Δυστυχώς δεν υπάρχει νομοθεσία που να προσδιορίζει ποιος δικαιούται και ποιος όχι να ασκεί αισθητικές επεμβάσεις», ανέφερε η δρ.Μαυρογένη.

Διευκρίνισε ότι η Βοτουλινική τοξίνη (Botox) είναι ένα φάρμακο που παρασκευάζεται από μια τοξίνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum. Ως φάρμακο αυτός που έχει δικαίωμα να το κάνει χρήση είναι ο γιατρός ως μέρος της Ιατρικής του πράξης.

Ιατρική πράξη είναι εκείνη που έχει ως σκοπό τη με οποιαδήποτε επιστημονική μέθοδο πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου.

Ως ιατρικές πράξεις θεωρούνται και αυτές οι οποίες έχουν αισθητικό χαρακτήρα, εφόσον αποσκοπούν οπωσδήποτε στην ακριβέστερη διάγνωση, στην αποκατάσταση ή και τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων.

Στην ερώτηση για τους κινδύνους που ελλοχεύει μια αισθητική παρέμβαση ή επέμβαση από μη εξουσιοδοτημένο άτομο είπε, «Στο εμπόριο υπάρχουν προϊόντα που είναι ελκυστικά στον καταναλωτή για τα αποτελέσματα που υπόσχονται ότι δίνουν και από χαμηλό κόστος που προσφέρονται από μη εξουσιοδοτημένα άτομα όπως αισθητικούς, μη εξουσιοδοτημένους ιατρούς ή και ακόμα μη ιατρούς.

Τέτοιες θεραπείες μπορεί να φαίνονται στον καταναλωτή ελκυστικές αλλά έχουν επικίνδυνες επιπτώσεις όπως λοιμώξεις, παράλυση του προσωπικού νεύρου του προσώπου, νεκρώσεις του δέρματος, μείωση εώς απώλεια οράσεως  και παραμορφώσεις. Δυστυχώς ο αριθμός αυτών των παρενεργειών αυξάνεται καθημερινά.

Επισήμανε ότι ως Δερματολογική Εταιρεία Κύπρου έχουν κάνει προσπάθειες τις οποίες και συνεχίζουν για να νομοθετηθούν οι αισθητικές επεμβάσεις και θεραπείες τις οποίες θα μπορούν να κάνουν μόνο δερματολόγοι ή αισθητικοί χειρουργοί εν αντιθέση προς αισθητικές θεραπείες που θα μπορούν να κάνουν διπλωματούχοι αισθητικοί.

Κλείνοντας η συμβουλή που δίνει στο κοινό ως δερματολόγος είναι να απευθύνονται σε άτομα που έχουν εξειδίκευση στην  δερματολογία ή στην αισθητική χειρουργική, τα οποία χρησιμοποιούν  σε τέτοιες θεραπείες ελεγμένα από τις φαρμακευτικές υπηρεσίες προϊόντα και κατάλληλα για τέτοιες θεραπείες και όχι απομιμήσεις, σε αποστειρωμένο ασφαλές περιβάλλον.

Source:

Ανεξέλεγκτα botox και θεραπείες – Οι κίνδυνοι και η θέση Δερματολογικής | News (sigmalive.com)