Επ’ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας ψωρίασης στις 29 Οκτωβρίου, η συγγραφή του άρθρου αυτού στόχο έχει την πληροφόρηση του κοινού για τη συχνή αυτή δερματική νόσο και να απαντήσει σε γενικά ερωτήματα ασθενών και μη.

Πρόκειται για μία από τις συχνότερες χρόνιες δερματικές νόσους όπου προσβάλλει περίπου το 2-3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Εμφανίζεται συνήθως σε γενετικά προδιαθετειμένα άτομα και υπάρχει μια ανοσολογική διαταραχή στον οργανισμό η οποία έχει σαν τελική κατάληξη τον γρήγορο πολλαπλασιασμό των κυττάρων της επιδερμίδας με συνεπακόλουθο την εμφάνιση ερυθρών πλακών στο δέρμα με παρουσία απολέπισης. Δεν είναι μεταδοτική. Άλλο ψώρα και άλλο ψωρίαση.

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, με ποιο συχνή επίπτωση στις ηλικίες γύρω στα 20 και 50. Αδρά θα μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχουν δύο τύποι. Ο τύπος Ι, που είναι ο πιο συχνός, όπου πρωτοεμφανίζεται σε πιο νεαρή ηλικία και υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση και ο τύπος ΙΙ όπου συνήθως δεν υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση και εμφανίζεται σε πιο μεγάλη ηλικία.

Η ψωρίαση μπορεί να εκδηλωθεί με τη μορφή των μεγάλων πλακών, με τη μορφή των μικρών (‘σταγονοειδής’), γενικευμένη ερυθρότητα ή με τη μορφή φλυκταινών (δηλαδή φυσαλίδων που είναι χρώματος κίτρινου ‘σαν πύον’ χωρίς να σημαίνει μικροβιακή μόλυνση). Εντοπίζεται σε οποιοδήποτε σημείο με πιο συχνές τις περιοχές του τριχωτού κεφαλής, οπισθωτιαία, αγκώνες-γόνατα, χέρια, νύχια και κάτω ράχη. Μερικές φορές μπορεί να συνοδεύεται από αρθρίτιδα τη λεγόμενη ψωριασική αρθρίτιδα.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως: κατανάλωση-κατάχρηση αλκοόλ, εποχιακές λοιμώξεις, χρήση κάποιων κατηγοριών φαρμάκων, στρες και πολύ σπάνια ο ήλιος, μπορεί να είναι η αφορμή για την πρωτοεμφάνιση ή την επιδείνωση της νόσου. Παθήσεις όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία εμφανίζονται συχνότερα στους ψωριασικούς.

Οι θεραπευτικές επιλογές μας ολοένα και μεγαλώνουν τα τελευταία χρόνια και ο δερματολόγος θα επιλέξει το κατάλληλο σκεύασμα ανάλογα με τη βαρύτητα της ψωρίασης και το ιατρικό προφίλ του κάθε ασθενούς. Τα τοπικά σκευάσματα περιλαμβάνουν κορτικοστεροειδή, παράγωγα βιταμίνης D και Α, κερατολυτικά-ενυδατικά και τοπικούς ανοσοτροποποιητές. Τα συστηματικά σκευάσματα (δηλαδή από το στόμα ή ενέσεις) είναι: παράγωγα της βιταμίνης Α, ανοσοτροποποιητικά (όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για άλλες χρόνιες παθήσεις, π.χ. ρευματολογικές) και βιολογικοί παράγοντες (δηλαδή εξειδικευμένα σκευάσματα με τη μορφή ενέσεων που στοχεύουν σε ειδικά μόρια της φλεγμονής). Τα από του στόματος και ενέσιμα σκευάσματα συνήθως φυλάσσονται για τις βαρύτερες μορφές.


Φωτογραφία πριν και μετά θεραπεία

Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά με μεγάλη ή πλήρη βελτίωση των βλαβών του δέρματος.

Ο δερματολόγος είναι πλήρως ευαισθητοποιημένος για τις πολύπλευρες επιπτώσεις της ψωρίασης. Με τη σωστή κατάρτιση και την τακτική επαφή με τα άτομα που εμφανίζουν τη νόσο, μπορεί να βοηθήσει όπου ο ασθενής τον χρειάζεται.

Δρ. Πασχάλης Κωνσταντίνου
Ιδιώτης Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
pascalinou@gmail.com

Εκ μέρους της Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου